Beleidsplan




Inleiding


Islamitische Stichting Nederland Ihlas moskee Veenendaal is een sociaal-culturele organisatie die zich richt op de integratie en emancipatie van Moslims in de Nederlandse samenleving. De stichting is verbonden aan de landelijk overkoepelende orgaan Islamitische Stichting Nederland (Diyanet).

Islamitische Stichting Nederland ihlas moskee Veenendaal is in de jaren tachtig opgericht door de Veense Turkse gemeenschap en is een algemene moskee die gebaseerd is op Soennitisch Islamitische stroming. Daarmee spreekt de moskee rond 80% van de Turkse gemeenschap aan. De moskee staat voor iedereen open in Veenendaal en omgeving. De huidige bezoekers van de moskee zijn overwegend Turks. In toenemende mate wordt de moskee ook bezocht door moslims van niet- Turkse afkomst. Wij verwachten dat de diversiteit in de komende jaren zal toenemen. 


FUNCTIE VAN DE MOSKEE


Het aanbieden van gebedsruimte is de primaire functie van een moskee. De moskee speelt echter een bredere maatschappelijke rol binnen de Veense Turkse gemeenschap. De belangrijkste functies in deze context zijn o.a.: • Gebedsruimte, • Moskee als ontmoetingsplek, • Educatie centrum en voorlichtingscentrum. • Dialoog met andere geloofsgemeenschappen


Gebedsruimte


Dit is de primaire functie van de moskee. De moskee is zeven dagen per week open voor gezamenlijke gebedsuitoefening. Tussen de gezamenlijke diensten door is de moskee open voor individuele diensten.


Moskee als ontmoetingsplek


Moskee als ontmoetingsplek is van vitaal sociaal belang voor een grote groep ouderen en vrouwen. Vooral voor de mannen uit de eerste generatie is de moskee vaak de enige plek waar ze sociaal actief kunnen zijn. Voorts heeft de moskee als ontmoetingsplaats voor jongeren een belangrijke maatschappelijke functie. De moskee biedt de jongeren niet alleen een ontmoetingsplek. Het is ook een stimulerende omgeving waar de jongeren de mogelijkheid krijgen zich te ontwikkelen op het sociaal-maatschappelijke vlak. Het feit dat jongeren in de moskee in interactie staan met de oudere generatie levert een belangrijke bijdrage aan het maatschappelijke bewustzijn van de jongeren. 


Educatie en voorlichtingscentrum.


De moskee is de belangrijkste plek waar de kinderen het geloof leren. Op verschillende dagen van de week worden godsdienstlessen gegeven voor kinderen en jongeren vanaf 7 jaar.


Dialoog met andere geloofsgemeenschappen


De moskee houdt structurele contacten met andere geloofsgemeenschappen in Veenendaal. Zo worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd met de kerken met het doel om de leden van verschillende religies bij elkaar te brengen, elkaar beter te leren kennen. Verder treedt de moskee vaak naar buiten als vertegenwoordiger van de Turkse gemeenschap en onderhoudt contacten met de gemeente, politie, ziekenhuis en andere instellingen. 


 

Beleid

 

Het beleid van de Ihlas Moskee is gericht op de integratie, participatie en emancipatie van haar leden in de Nederlandse samenleving. Zij doet dat vanuit een op de islam geïnspireerde maatschappelijke verantwoordelijkheid, die op verschillende terreinen tot uitdrukking komt. De beweging is in beginsel intercultureel en staat open voor iedereen en streeft de dialoog en samenwerking na met alle maatschappelijke organisaties in Veenendaal en omstreken.

 

Wijze van werven gelden

 

De Islamitische stichting Nederland Ihlas moskee verkrijgt haar middelen en betaald de kosten door bijdragen van vaste donateurs, maandelijks, per kwartaal of jaarlijks en door incidentele bijdragen van particulieren.

Ten behoeve van fondsenwerving worden presentaties gegeven.

Islamitische stichting Nederland Ihlas moskee telt ongeveer 119 betalende leden (gezinslidmaatschap).

 

Besteding financiële middelen


De Islamitische stichting Nederland Ihlas moskee heeft tot nu toe voor gekozen om alle ontvangen donaties grotendeels te gebruiken om zijn schulden af te lossen.

Ieder jaar worden de cijfers aan zijn leden gepresenteerd. Hierdoor worden de leden omtrent de schulden en aflossingen op de hoogte gehouden.

 

De Islamitische stichting Ihlas moskee streeft er naar in de toekomst een algemene reserve op te gaan bouwen om de continuïteit van de stichting te waarborgen.



HET BESTUUR EN VRIJWILLIGERS


De Moskee wordt bestuurd door een aantal mensen die door de algemene leden worden gekozen. Onder de verantwoordelijkheid van het bestuur zijn diverse commissies c.q. werkgroepen werkzaam o.a. vrouwencommissie, jeugdcommissie, werkgroep activiteiten, werkgroep werving nieuwe leden, werkgroep collectes andere moskeeën etc. Zowel de commissie- als de bestuursleden verrichten hun werkzaamheden geheel op vrijwillige basis.


OMSCHRIJVING BESTUURSTAKEN


Volgende werkzaamheden vallen onder bestuurstaken en komen niet in aanmerking voor vrijwilligersvergoeding: - Voorbereiden van en deelnemen aan bestuursvergaderingen, algemene leden vergaderingen, overleggen met de commissies, onderhouden van contacten met externe organisaties. - Secretariële werkzaamheden verrichten zoals notuleren, verwerken van in- en uitgaande post etc. - Zorg en verantwoordelijkheid dragen voor de financiële middelen, bijhouden van ontvangsten en uitgaven, opstellen van financiële overzichten ten behoeve van bestuurs- en algemene vergaderingen. - Contacten onderhouden met de overkoepelende organisatie (Islamitische Stichting Nederland te Den Haag) - Structureel overleg met de imam over de dagelijkse gang van zaken


TOT SLOT


Dit beleidsplan is vastgesteld voor de periode van 2020 -2025. Zo nodig kunnen tussentijdse aanvullingen en / of aanpassingen plaatsvinden. Eind 2025 zal een nieuwe of gewijzigde versie hiervan in werking treden.